Stabilire domiciliu minor

stabilire-domiciliu-minor

 Odata cu desfacerea casatoriei prin hotararea de divort instanta de judecata stabileste si unde va fi domiciliul minorului.

 Conform art. 400 Cod civil: 
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior  al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.
 
In orice decizie cu privire la minor instanta de judecata are in vedere interesul superior al copilului, inclusiv atunci cand stabileste cu care din parinti urmeaza sa locuiasca acesta.

Stabilire domiciliu minor

Procedura divort

Procedura divort

procedura-divort

 

Potrivit Noului  Cod  Civil  intrat  in  vigoare  de  la  01.10.2011  sotii  care  doresc  sa  obtina  divortul  pot  obtine  acest  lucru in doar 30 de zile indiferent daca din casatorie au rezultat sau nu copii minori, cu  conditia ca acestia sa se inteleaga in toate privintele despartirii.

Ca  si proceduri propriu – zise  sotii  pot  opta  pentru  una  din  urmatoarele  variante  de  divort:

1.  pe  cale  administrativa:

daca  este  vorba  de  un  divort  de  comun  acord si daca  sunt  intrunite  urmatoarele  conditii:

–   sotii  isi  exprima  liber  si  neviciat  acordul;

 –   niciunul  dintre  ei  nu  este  pus  sub  interdictie  judecatoreasca; 

 –   nu  au  copii  minori  nascuti  din  casatorie, din  afara  casatoriei  sau  adoptati.  

 2.  prin  procedura notariala:

  pot  fi  solutionate: 

 –  divortul  prin  acord  al  sotilor  care  nu copii  minori; 

 –  divortul  prin  acord  al  sotilor  care  au  copii  minori  nascuti  din  casatorie, din  afara  casatoriei  sau  din  adoptie  cu  conditia  sa  fie  de  acord  in  toate privintele. 

  3. pe  cale  judiciara 

 Sotii  se  pot  adresa  direct  instantei  de  judecata  pentru  a pronunta divortul in  oricare  din  urmatoarele situatii:

–  exista acordul sotilor, la  cererea  ambilor  soti ori  la  cererea  unuia  dintre  soti  acceptata  de  catre  celalalt sot;

  •  la  cererea  unuia  dintre  soti, atunci  cand  raporturile  dintre  soti  sunt  grav  vatamate  si  continuarea  casatoriei  nu  mai  este  posibila; 
  •   la  cererea  unuia  dintre  soti,  dupa  o  separare  in  fapt  care  a  durat  cel  putin  2  ani;
  •  la  cererea  aceluia  dintre  soti  a  carei  stare  de  sanatate  face  imposibila  continuarea  casatoriei.

 La  actiune  se  ataseaza  o  serie  de  acte:

 –  certificatul  de  casatorie  in  original

 –  copiile  actelor  de  nastere  ale  copiilor  (cand  e  cazul)

 –  certificate  medico – legale  (cand  e  cazul). Este  recomandabil ca  acestea  sa  nu  se  depuna   in  original,  pentru  a  evita  sustragerea / pierderea  lor.

   –  chitanta  doveditoare  pentru  plata  taxei  judiciare  de  timbru

La  cererea  de  divort,  sotul  parat  poate  formula cerere reconventionala atunci cand   are  propriile  pretentii fata de cererea de divort, devenind  din  parat si reclamant. 

 

Prezenta partilor la divort

Prezenta partilor la divort

prezenta-partilor-la-divort

 

In cazul procesului de divort, partile sunt obligate sa se infatiseze persoanal in fata instantelor de judecata. Fireste, aceasta obligatie nu exclude posibilitatea partii de a fi asistata de un avocat.

In fata instantei de apel sau recurs partile pot sa-si exercite drepturile procesuale prin avocati.

Exceptii prezenta personala parti la divort

De la obligativitatea prezentei personale a sotilor in fata instantelor de fond exista si anumite exceptii prevazute de art. 920 Cod procedura civila:

• cand unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate;

• cand unul dintre soti este impiedicat de o boala grava;

• cand unul dintre soti este pus sub interdictie;

• cand unul dintre soti are resedinta in strainatate;

De retinut: Este obligatorie prezenta reclamantului pentru termenul de judecata in prima instanta. Daca acesta lipseste nejustificat si se prezinta numai paratul cererea va fi respinsa ca nesustinuta!

In cazul divortului prin acord, la termenul de judecata este obligatorie prezenta ambilor soti, tocmai pentru a se verifica staruinta lor in desfacerea casatoriei.

 Source by lexplus